/* Player */
Farmacistul tau

 

<-Inapoi la Preparate

 

Despre tătăneasă


Tătăneasa Tataneasa

Tătăneasa are efecte binefăcătoare în următoarele afecţiuni: ale stomacului si duodenului, în boli inflamatorii, boli oncologice, boli ale aparatului respirator, boli dermatologice, traumatisme ale aparatului osteo articular, afecţiuni ale anusului si rectului.
Toate bolile care afectează pielea si anexa acesteia (părul), precum şi mucoasele beneficiază de tratamente pe baza tătăneasă.
Părerile specialiștilor sunt împărțite în ceea ce privește utilizarea tătănesei pentru uz intern.
De aceea în astfel de cazuri se recomandă a se cere sfatul medicului.

Principiul activ responsabil de virtutile terapeutice externe ale plantei este alantoina.
Alantoina are efecte antiinflamatoare, antitumorale si favorizeaza regenerarea ţesuturilor
Decoctul:
Mod de preparare:
4 linguri de rădăcina de tătăneasă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic timp de 30 minute în 500 ml apă, într-un vas, de preferință din inox sau emailat.
Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată.
Se filtrează fierbinte prin tifon sau vată medicinala, aceasta din urmă se va umecta cu puțină apă înaintea filtrării, altfel o parte din soluția extractivă se va pierde datorită îmbibării filtrului din vată

Tratamente externe

Daca pentru utilizarea internă a tătănesei sunt pareri pro şi contra in rândul specialiştilor, în privinţa utilizării ei externe exista o unitate deplina în ce priveşte efectele benefice.
Cataplasmă cu tătăneasă si argilă
Mod de preparare: Cantităţi egale de radacină de tătăneasă foarte fin macinată si argilă se amestecă cu un ceai căldut obtinut din troscot până se obţine o pastă care se intinde usor peste zona bolnavă.
Se oblojeste cu faşă lată de tifon şi se ţine cel putin 2 ore.
Este indicată această cataplasmă in entorse, luxatii, scrânteli, fisuri sau rupturi (fracturi) de oase, in procese inflamatorii (gonartroze, guta)

Oțet medicinal
Mod de preparare: 20 grame (2 linguri) radacina de tătăneasă măcinată se țin la macerat timp de 10 zile in 500 ml oțet de preferat obținut din vin. Urmează apoi filtrarea și condiționarea în flacoane brune.
Se fac masaje externe pe pielea capului pentru combaterea matretei si a dermatitei seboreice de 2 ori pe saptamană cu acest otet de rădacină de tătăneasă.

Gargarisme pentru boli ale cavității bucale - afte, gingivite, stomatite, abcese dentare
Gargară dupa fiecare masă folosind o fiertura din radacina de tataneasa. Se poate aplica local un colutoriu specific bolii respective. Farmacia Faltis prepara frecvent asemenea preparate la prescripţia unor medici ORL sau stomatologi.

Bai de sezut cu decoctul din radacina de tătăneasă, pentru hemoroizi sau fisuri anale inainte de folosirea unor unguente sau supozitoare bazate pe formulele traditionale ale Farmaciei Faltis, sau nu numai.

 

 

"Farmacistul Bobaru - farmacistul tău şi al familiei tale"

 

 

 

 

<-Inapoi la Preparate